Relieful Europei

Actualul relief al Europei este rezultatul evolutiei continentului, in decursul timpului geologic, sub actiunea combinata a celor doua categorii de agenti de modelare a scoartei: interni si externi.

Europa nu este un continent prea inalt, lucru dovedit si de altitudinea sa medie, de doar 330 de m. In schimb, acest continent are o mare diversitate de forme de relief - munti, podisuri, dealuri si campii - unele foarte tinere, cum sunt deltele, altele foarte vechi, cum sunt Muntii Scotiei.

Din punct de vedere al varstei formelor de relief, Europa poate fi separata in doua regiuni inegale ca intindere: Europa veche in Nord si Europa tanara in Sud. In Europa veche agentii de modelare au erodat puternic si au netezit relieful, astfel ca formele de relief au altitudini mici.

In centrul si nord-vestul Europei se afla bazine de sedimentare si munti foarte vechi. Ei apar astazi ca masive muntoase. Pe locul bazinelor de sedimentare s-au format podisuri si campii.

In urma cu mai multe milioane de ani, in era cuaternara, cand clima Pamantului era mult mai rece decat in zilele noastre, o mare parte din continentul Europa a fost acoperita de o calota glaciara. Aceasta a acoperit formele de relief existente, erodandu-le. Pe masura topirii calotei, materialele rupte si carate de ea s-au depus sub forma unor movile numite morene. Asemenea "urme" glaciare se intalnesc in marele campii din nordul si nord-estul Europei. Din cauza nisipurilor si argilelor care le acopera, a multimii lacurilor glaciare, a mlastinilor si tulbariilor, la care se adauga clima rece, aceste campii sunt lipsite de fertilitate.

In sudul Europei, mai multe lanturi muntoase inchid depresiuni si campii. Muntii Sierra nevada, Pirinei, Alpi, Apenini, Dinarici, Carpati, Caucaz fac parte din sistemul Alpino-Carpato-Himalaian. Varful Mont Blanc din Muntii Alpi este cel mai inalt din Europa. In Alpi, Pirinei si Sierra Nevada se afla ghetari.

Activitatea vulcanica din sudul Europei se datoreaza subductiei placii africane sub cea europeana. Etna, Vezuviu si Stromboli sunt vulcani activi. Islanda, cu al sau vulcan Hekla, este cea mai mare insula vulcanica de pe Pamant. Ea este, de fapt, varful unui munte submarin format in procesul expansiunii fundului oceanic

Ne gasiți și aici

geografia lumii pe facebook  geografia lumii pe google plus  geografialumii pe twitter

Copyright © 2010 - 2014 | by Dammtech